Ideari

El FIC-CAT és un projecte cinematogràfic consolidat.


Després de dotze anys de celebracions, ja podem afirmar que el Festival de Cinema de Roda de Berà és un referent en el panorama dels festivals que tenen lloc a casa nostra i en l’àmbit dels Països Catalans. Qui hi participa, assisteix o ens coneix, lloa la gran tasca cultural que estem realitzant en uns moments de precarietat econòmica i de manca de referents de convivència.


No deixa de ser curiós, però. A Roda de Berà celebrem un esdeveniment de país que és únic, però en un context que no ens és gens favorable: no tenim sala de cinema, no hi ha cap programació cinematogràfica estable ni esporàdica al llarg de l’any; tampoc hi ha demanda ni inquietuds per part de particulars o col·lectius. Cap tradició local ni vinculació amb el setè art ho justificarien. Per una banda, només el 20% de la població censada utilitza el català com a llengua vehicular i de comunicació. Per una altra banda, no tenim infraestructura hotelera ni accessos fàcils amb transport públic de cap mena.


I malgrat tot, en l'edició del 2019 vam rebre més de 300 produccions audiovisuals a concurs, se'n van projectar 77 en la selecció oficial i 3 fora de concurs –32 de les quals eren estrenes absolutes–, es va gaudir de 8 dies intensos de projeccions i d’activitats, una exposició vinculada al cinema i la llengua, col·loquis sobre les pel·lícules, homenatges i reconeixements, debats sobre la visibilització de les dones, trobades professionals, una classe magistral, un jurats de luxe, presències notables del nostre cinema... i un plantejament inequívoc d’innovació i pedagogia que s'ha posat de manifest des del primer moment... I tenim, també, el suport i la complicitat de festivals, entitats, universitats, escoles de cinema, mitjans de comunicació, empreses, institucions, administracions locals, restauradors, botigues i particulars del poble i d'arreu.


Durant l'edició del 2019, per la catifa vermella del Casino Municipal van desfilar més de 80 personalitats de la indústria, i per la sala de projecció van passar 9.500 espectadors i espectadores.

​Les persones que integrem el Comitè organitzador pensem que alguna cosa devem estar fent bé!