Notícies

Últimes notícies
Buscar per tags

"Els dies que vindran", millor pel·lícula del FIC-CAT 2019


L’última pel·lícula de Carlos Marqués-Marcet, Els dies que vindran, ha estat la guanyadora del FIC-CAT 2019. El jurat, composat per Montserrat Carulla, Joan Reig, Elisabet Prandi, Raimon Masllorens, Mar Coll, Dafnis Balduz, Àurea Márquez i Maria Pau Pigem, ha considerat el film el millor llargmetratge de l’edició d’enguany.


El lliurament dels premis del FIC-CAT 2019 s'ha celebrat dissabte 15 de juny, en la última jornada del festival, i en una gala conduïda pels actors Joan Negrié i Anna Moliner, que han adaptat el seu espectacle You say Tomato per al FIC-CAT.


La gala de cloenda ha comptat amb l'assistència de gran part dels equips de les produccions seleccionades en aquesta edició, així com d'altres personalitats relacionades amb el món de la cultura catalana, com la Consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga; la presidenta de l’Acadèmia, Isona Passola i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa. També van ser presents els regidors i regidores de l'Ajuntament de Roda de Berà, encapçalats per l'alcalde Pere Virgili, així com l'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira.


ARA, la pel·lícula de Pere Solés realitzada amb pacients reals amb patologies alimentàries, ha rebut una menció especial “per la manera d’encarar un tema tan delicat, i per l’honestedat i la complicitat de totes les persones que intervenen; i, també, per un gran virtuosisme tècnic posat al servei d’una pel·lícula molt necessària”.


El premi a millor documental ha estat per IDRISSA, CRÒNICA D’UNA MORT QUALSEVOL, de Xavier Artigas i Xapo Ortega.


L’eix temàtic del FIC-CAT 2019 ha estat la Direcció de Fotografia i, per això, enguany hi ha un premi especial a aquesta disciplina cinematogràfica, patrocinat per l'Escola de Cinema de Reus. El premi a la millor direcció de fotografia ha recaigut en Gris Jordana per la seva tasca a La vida sense la Sara Amat de Laura Jou. A més, el premi honorífic es va lliurar els primers dies de festival al director de fotografia Josep Maria Civit i també es va fer un homenatge a TV3 "per ser un model de televisió pública de qualitat amb una programació generalista per a tots els públics, i amb una ferma aposta per la producció pròpia i el desenvolupament de la cultura i la llengua catalanes".


Pel que fa a la resta de premis, Jauria de Gemma Blasco ha rebut el guardó a millor curtmetratge; A les fosques. La memòria de la Tortosa bombardejada d’Andreu Caralt i Oriol Gracià ha estat considerada la millor producció de les comarques tarragonines; Sense likes (Desert) de Jordi Castells i Aitor Garay ha estat escollit el millor videoclip i Un regal espacial, de l’alumnat de 1r d’ESO de l’Institut Son Pacs de Palma de Mallorca amb direcció de José Juan Guijarro ha estat considerat la millor producció d’un centre educatiu, un premi atorgat per Òmnium Cultural.


El jurat del concurs Jove 48 hores, format per Fèlix Colomer, Joana Vilapuig i Nil Cardoner, ha premiat la producció Negra de Heidi Ramírez com a millor de la seva categoria.


El públic també ha dit la seva i ha considerat millor producció del FIC-CAT 2019 el llargmetratge La vida sense la Sara Amat de Laura Jou, mentre que l’equip de Nova Crítica ha triat el curtmetratge documental Greykey d’Enric Ribes com a millor producció del festival d’enguany.


Fotos: Inma Martín

L'últim dia de festival, però, va començar hores abans de la gala de cloenda, al Casal Municipal de les Monges, amb la trobada professional de professorat de centres educatius coordinada per Jaume Martín, professor de l'Escola Sant Josep Oriol de Barcelona, i la taula rodona "Una mirada femenina a l'entorn de la direcció de fotografia", organitzada en col·laboració amb Dones Visuals, Directoras de fotografía i l'AEC, i amb la participació d'Elisabet Prandi, Núria Roldós i Meritxell Mesa, i moderada per Cris Gambín. En acabar, les dues activitats, es va servir un aperitiu d'especialitats per gentilesa de Forn Queralt, cervesa Estrella Damm i vermut Iris dels Cellers De Muller de Reus.


Fotos: Jeroni Roca

La 12a ha estat la millor de les edicions del FIC-CAT, amb més de 9500 espectadors a les projeccions realitzades al Teatre del Casino Municipal, a banda de les persones assistents a les activitats paral·leles, com la Classe Magistral de Josep Maria Civit, l’exposició El català al cinema de la Plataforma per la Llengua, la Trobada Professional de professorat de centres educatius o la Taula Rodona sobre les dones i la Direcció de Fotografia.


Pots trobar més fotografies de la gala de cloenda en aquest àlbum de Facebook, i de les activitats de dissabte al matí en aquest altre àlbum de Facebook.

#ficcat19 #palmarès

Patrocinadors principals:

Festival Internacional de Cinema en Català

Carrer Mossèn David Pujol, 2

43883 Roda de Berà

info@fic-cat.cat

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Flickr