Notícies

Últimes notícies
Buscar per tags

El FIC-CAT i l’aposta pel cinema en català


Recentment s’ha presentat l’Estudi sobre l’exhibició cinematogràfica a la província de Barcelona i l’accés del públic a les pel·lícules de producció catalana i al cinema en català, encarregat per l’Acadèmia del Cinema Català i elaborat per Francesc Vilallonga.


En aquest estudi s’analitza l’exhibició de cinema català i en llengua catalana en els darrers cinc anys a Catalunya, i les dades més preocupants corresponen a la quota de cinema en català a les sales.


Així, entre el 2013 i el 2018, la mitjana d’espectadors en llengua catalana als cinemes (sumant doblatge, subtitulat i versió original) va suposar poc més del 2% del total.


En concret, les xifres d’espectadors de cinema en llengua catalana han estat molt variables: 51.000 espectadors al 2016 o 213.000 al 2017, però la xifra més baixa ha estat el 2018, amb només 46.800 espectadors.


I de la mà d’aquestes xifres, també cal parar atenció en què només un 20% de les pel·lícules que es roden a Catalunya són en català. Per exemple, al 2018 se’n van realitzar 80, però només 18 van ser en llengua catalana. I pel que fa als curtmetratges, de 111 realitzats només 31 van tenir el català com a llengua original.


En els últims dies hem pogut veure com els mitjans catalans se n’han fet ressò, com El Cinèfil, El Punt Avui, VilaWeb, el portal areavisual.cat (amb un interessant article de Daniel Condeminas), o fins i tot, dies abans de fer-se públic l’estudi, en aquest reportatge del diari elMón amb entrevistes a diversos agents implicats, com la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, la directora de Plataforma per la Llengua, Neus Mestres o el mateix director del FIC-CAT, Antonio Barrero.


Des del FIC-CAT portem 13 anys donant visibilitat a les produccions en llengua catalana, i així ho seguirem fent, pugi o baixi la producció en la nostra llengua. Cada any rebem més de 300 produccions, de les quals en seleccionem unes 80 entre llargmetratges (de ficció i documentals) i curtmetratges (de ficció, animació i documentals), videoclips, produccions de centres educatius i treballs de la modalitat Jove 48 hores.


Pel que fa a espectadors, la última edició, celebrada el passat mes de juny, va rebre més de 9.500 espectadors a les projeccions realitzades al Teatre del Casino Municipal, a banda de les persones assistents a les activitats paral·leles, com la Classe Magistral de Josep Maria Civit, l’exposició El català al cinema de la Plataforma per la Llengua, la Trobada Professional de professorat de centres educatius o la Taula Rodona sobre les dones i la Direcció de Fotografia.


Fa poc més d’un mes que hem obert les inscripcions per a la propera edició, i ja hem rebut una cinquantena de produccions. Encara queda molt per tancar el termini, el 22 de març de 2020, però som optimistes en què, un any més, tindrem el bo i millor del cinema en català a Roda de Berà.

#ficcat20 #cinemaencatalà