Notícies

Últimes notícies
Buscar per tags

FIC-CAT 2020, compromís pedagògic i amb el territori


Dimecres 27 de novembre ha estat un dia intens per al FIC-CAT, que ha tingut presència en dos actes ben diferents arreu del territori, un al Vendrell i l'altre a Barcelona.


Cinema contra la violència de gènere


L’Auditori de l'Escola de Música Pau Casals del Vendrell ha acollit una sessió sobre la violència de gènere, amb motiu del dia del mestr@, amb la projecció de dos curtmetratges elaborats per alumnes de primària i secundària que van participar al FIC-CAT 2019: Posa't les ulleres liles, realitzat per l’alumnat de 6è de Primària de l'Escola Mansuet de Collbató, i Filtres, de l’alumnat d'ESO de l'Escola-Institut Les Vinyes de Castellbisbal.


Organitzat pels Moviments de Renovació Pedagògica del Penedès i del Garraf amb la col·laboració del FIC-CAT, l'acte ha estat conduït per Antonio Barrero, director del FIC-CAT, qui ha explicat que el festival, des dels inicis, ha fet una clara aposta per la pedagogia sobre el món audiovisual, ja sigui amb la modalitat de Centres Educatius, amb una alta participació de produccions de Primària i Secundària (amb tot el que comporta l'incentiu del concurs, la selecció, la projecció, la presentació per part dels equips, els i les premiades, la gala...) o ja sigui amb les projeccions de continguts específics o les trobades de professorat. També ha parlat del treball de motivació que es fa als centres docents d'arreu durant tot l'any i del banc de materials i continguts de que es disposa -i que posen al servei dels centres que els sol·licitin-.


Barrero ha donat pas al professorat i alumnes convidats a l'acte, responsables dels curtmetratges que s'han projectat. L'Escola Mansuet de Collbató ha estat representada per la seva directora, Loreto Pérez, la mestra Anna Grabalosa, tutora de l'alumnat de 5è, i dos alumnes. Totes dues han agraït al FIC-CAT donar-los l'experiència de seleccionar el seu treball i projectar-lo en una gran sala, amb tot el protocol que implica per al professorat i els alumnes un acte així.


L'Escola Mansuet de Collbató disposa d'un aula d'audiovisuals, amb croma fixe i tot el material necessari per elaborar continguts audiovisuals. A més, durant el curs desenvolupen el projecte 'curtvalortratge' amb l'alumnat de 6è, i on treballen valors relacionats amb alguna vivència que els preocupi com a alumnes o com a societat, com poden ser el bullying, la violència de gènere, el canvi climàtic, etc.


Durant l'acte s'ha parlat molt de la coeducació o llenguatge no sexista, i de la importància d'inculcar-lo des de la infantesa. També hi ha hagut moments per a la reivindicació de la temàtica de la jornada, com ha fet la mestra Anna Grabalosa, que ha dit que "és important que les noies no se sentin valentes, sinó vives i lliures". També s'ha destacat que no hi ha valors propis de nens o de nenes, i que cadascú s'ha de poder sentir i tenir el rol que lliurement esculli.


Per la seva banda, l'Escola-Institut Les Vinyes de Castellbisbal ha estat representada pel docent Iaco Subirats i tres alumnes. Subirats ha explicat que cal tenir com a horitzó "què han d'aprendre els alumnes", i que l'educació evolucioni amb el temps i s'obri a nous models i, sobretot, que el professorat ajudi els alumnes a fer-se preguntes i trobar les respostes per sí mateixos.


Subirats ha destacat que cal reivindicar un espai d'audiovisuals als centres, una cosa que sí disposa l'Escola Mansuet de Collbató però que, malauradament, no és gens habitual.

Els alumnes dels dos centres han parlat també de la seva experiència en la realització dels curtmetratges, i han explicat que els ha donat eines per enfocar la vida d'una altra manera.


Trobada d’entitats de foment de la llengua catalana


Al vespre, el FIC-CAT també ha tingut representació a la IV Trobada d’entitats de foment de la llengua catalana, celebrada a l’Ateneu Barcelonès, i presidida per la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.


Toni Pinel, sotsdirector del FIC-CAT, i Sònia López, membre del comitè organitzador del festival, han assistit a l’acte en nom del Festival.

L’objectiu de la Trobada ha estat reconèixer el compromís actiu de les entitats, fundacions i associacions que des dels respectius àmbits d’activitat fomenten l’ús del català.


Durant l'acte s'ha explicat que el Cens d’entitats de foment de la llengua catalana ha sumat durant l’últim any 36 noves entitats, que fan que la xifra total del cens sigui ara de 242 entitats, i que suposa un creixement d’un 15% respecte del 2018.