Eix temàtic

Des dels inicis, el FIC-CAT dedica cada edició a un eix temàtic diferent, sempre relacionat amb algun àmbit de la indústria cinematogràfica. No obstant això, les obres presentades a concurs seran de temàtica i gènere totalment lliures, sense cap condicionament que no estigui contemplat a les BASES.
'El cinema, als cinemes', eix temàtic del FIC-CAT 2023


L’eix temàtic de la 15a edició del Festival Internacional de Cinema en Català estarà dedicat a les projeccions vistes a les sales de cinema. La situació actual de les sales de cinema és molt complicada amb l'arribada de les plataformes i el canvi en els hàbits de consum de l’audiovisual, a causa, en gran part, de la pandèmia. 


Des del festival es creu que hi ha prou eines  per “aixecar a la gent del sofà”, ja que ofereix  una experiència cinematogràfica completa, amb projeccions de cinema de proximitat, la presència dels equips tècnics i artístics de les pel·lícules presentades, així com debat posterior amb tots ells. 


Al FIC-CAT es reivindica el cinema vist en sala, amb persones al voltant, conegudes o no, i en pantalla gran, que és la finestra a través de la qual totes les pel·lícules volen arribar al públic.
Glossa de Víctor Alonso-Berbel


Tan senzill, i tan commovedor, com sentir el vent a les fulles d’un arbre.


Era hivern a París, i el Salon Indien del Grand Café estava mig buit. El programa és conegut, perquè avui ha passat a la història, però aquell 28 de desembre de 1895 les imatges en moviment es descobrien per primera vegada. Un regador regat, uns obrers sortint d’una fàbrica… i entre totes les impactants projeccions, un inofensiu vídeo domèstic. A l’hora de dinar, el pare i la mare acompanyen la petita Andrée Lumière, que ofereix una galeta a la càmera. Un rumor de fascinació recorre el públic del Salon Indien: no és l’encant del nadó, ni la tendresa de l’escena. En segon terme, rere la família, el vent remou les fulles d’un arbre.


El vent. L’invisible, que se’ns escola entre les mans, i la fotografia mai no havia pogut retratar. Projectat en una pantalla per primera vegada.


Això són, per a nosaltres, les sales de cinema.

Revelar l’invisible.

Redescobrir allò que crèiem conèixer.

Elevar la mirada a experiència estètica per la màgia de l’escala.

Tan senzill, i tan commovedor, com sentir el vent a les fulles d’un arbre.


Víctor Alonso-Berbel, director de cinema