Què som

El FIC-CAT, Festival Internacional de Cinema en Català és una iniciativa de l'àmbit cinematogràfic que posa a l'abast dels i de les cineastes de Catalunya —i de tots els territoris i països d'arreu del món— l'oportunitat de projectar les seves pel·lícules, de compartir experiències i de potenciar la creació des de la indústria del país i en la llengua que ens és pròpia. En aquest sentit el FIC-CAT va adreçat, sobretot, als realitzadors i realitzadores, amateurs i professionals, que tinguin propostes actuals, creatives, arriscades i innovadores.


Des del 2008

Nascut l'any 2008, el Festival s'ha convertit en una cita ineludible per als cinèfils i per a tots els espectadors que volen veure les últimes tendències del cinema en català i les noves tecnologies aplicades a la producció audiovisual.


Compromís amb la llengua

El FIC-CAT és l'únic festival de cinema del país que promociona, publicita, projecta i premia les produccions rodades en llengua catalana. Després de dotze anys de Festival hem constatat que tenim professionals de llarga trajectòria i una indústria que no té res a envejar a la d'altres països semblants al nostre. I el que és més important: tenim voluntats creatives, materials imaginatius, històries ben narrades, realitzacions de molta qualitat, nois i noies que volen aprendre... i des del FIC-CAT ens proposem impulsar tot aquest potencial creatiu.


Referència

El Festival s'ha consolidat definitivament com el certamen de referència del cinema actual rodat en català. Comptem amb un gran volum de produccions; la participació del sector cinematogràfic és una evidència; l'assistència d'espectadors i espectadores (presencials i virtuals) ha doblat les de les últimes edicions; cada edició passen per la catiga vermella del festival un gran nombre de directors i directores, productors, muntadors i muntadores, intèrprets, guionistes, músics, localitzadors, crítics, mitjans de comunicació... Ah, i tot això en una àmple programació en els 8 dies de Festival.


Educació

I finalment, continuem refermant les accions educatives iniciades des de fa més de deu anys amb l'alumnat dels centres docents i universitats del país per tal de promoure l'aprenentatge i l'ús dels codis del llenguatge audiovisual i multimèdia.


Objectius principals


Aquests objectius representen els fonaments sobre els quals el Festival ha de créixer i defineixen la seva essència.


Incentivar la creació audiovisual en llengua catalana. Posar a l’abast dels i de les cineastes de Catalunya (i de tots els territoris i països d’arreu del món) l’oportunitat de projectar les seves pel·lícules i de compartir experiències.


Fomentar la utilització de la llengua catalana en les produccions audiovisuals recents –alumnes de les escoles de cinema, joves amateurs, realitzadors professionals– en totes les modalitats (llargmetratges, curtmetratges, documentals, videocreacions, videoclips i produccions de centres educatius).


Situar Roda de Berà al mapa com a la capital del cinema en català. Col·locar la localitat de Roda de Berà al mapa de la indústria cinematogràfica, i convertir-la en un referent cultural dels Països Catalans.


Fer del festival una eina d’educació audiovisual. Donar continuïtat a les accions educatives iniciades amb l’alumnat dels centres educatius del país per tal de promoure l'aprenentatge i l'ús dels codis del llenguatge audiovisual i multimèdia.



Objectius específics


Aquests objectius representen les diferents branques sobre les quals volem tenir un impacte positiu sempre que no entrin en conflicte amb els objectius principals o l'essència del Festival.


Fer del festival una organització sostenible. Tenir una estructura de gestió adequada que permeti una atenció continuada a cineastes i públic, tenint cura del medi ambient i l’estat físic i anímic del comitè i voluntariat. Fer un ús responsable dels recursos que garanteixi la continuïtat i creixement sostenible del Festival.


Fer que el festival sigui la festa del cinema en català. Oferir una experiència inclusiva que obri el festival a més públics i baixi la mitjana d’edat de les persones participants i espectadores, arribant així a les noves generacions i assegurant el futur de la nostra llengua i del nostre audiovisual.


Contribuir a reduir la notable desigualtat de gènere existent a la indústria cinematogràfica, donant visibilitat a destacades realitzadores, productores, muntadores, directores de càsting, actrius... del cinema català i eines per millorar la situació actual.


Incentivar la creació de produccions audiovisuals innovadores, temàticament i tècnica. Consolidar-se en la recerca de nous valors i nous llenguatges audiovisuals, i, alhora ser un referent de modernitat i d’investigació en les noves tecnologies audiovisuals.


Programar obres recents i/o pel·lícules de cinematografies poc conegudes que no circulin pels espais de difusió habituals, així com homenatges, retrospectives i programació específicament temàtica (perspectiva artística, sociològica, històrica i patrimonial).


Atreure, sensibilitzar i consolidar un públic/espectador jove que tingui interès a conèixer obres de qualitat –pel que fa als codis, al llenguatge i a la tècnica– allunyades de l’estàndard comercial. 


Respectar la integritat de l’obra cinematogràfica, projectant-la en versió original i en el format i suport originals.


Arribar a col·lectius marginals i/o desfavorits socialment i permetre la seva participació i visibilitat durant els dies del Festival.


Posar els recursos necessaris per tal d’afavorir la informació a través dels mitjans de comunicació i –també– a través de webs, notícies, xarxes socials, correus electrònics, cartells i programes de mà.



Convenis de col·laboració

Pel que fa a les sinergies, hem iniciat o hem renovat els convenis de col·laboració existents amb:

CCMA Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

ACC Acadèmia del Cinema Català

Direcció General de Política Lingüística

Filmoteca de Catalunya

VOC►Òmnium Cultural

CFF Catalunya Film Festivals

Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna

Universitat Rovira i Virgili de Tarragona

ECIR Escola de Cinema de Reus

Institut Pere Martell de Tarragona

AulaMèdia

SITGES Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya

MICE Mostra Internacional de Cinema Educatiu del País Valencià

FILMETS Badalona Film Festival