20 produccions formen part de la Selecció Oficial Centres Educatius
20 produccions formen part de la Selecció Oficial Centres Educatius
20 produccions formen part de la Selecció Oficial Centres Educatius
06/05/2025

Un total de 20 produccions formen part de la Selecció Oficial Centres Educatius del FIC-CAT 2025. 


La modalitat Centres Educatius s’adreça a alumnes d’infantil, primària secundària obligatòria i postobligatòria, en qualsevol temàtica i modalitat, a títol individual o col·lectiu. Per a participar, era necessari el vistiplau del centre i la responsabilitat d’un professor o professora que en fes el seguiment. Els treballs no podien superar els 10 minuts i s’han d’haver elaborat pels i per les alumnes i/o amb la seva participació. 


El comitè organitzador ha seleccionat un total de 20 obres d’aquesta modalitat: 9 de primària i 11 de secundària. 


Seleccionats de primària:


▪️ Adeu monstres, un portal màgic de La Closa, Esterri d'Àneu (Lleida). Animació. Uns alumnes s'escapen de l'escola al bosc perseguint els minairons i descobreixen un portal màgic.


▪️ Avions de paper de l'Escola Salvador Espriu de Roda de Berà (Tarragona). Drama. Judit, una nena entusiasta i apassionada pel Carnaval, es prepara amb els seus companys d’escola per a la seva festa preferida. La il·lusió es trunca quan ha d’ingressar a l’hospital per sotmetre’s a unes proves mèdiques, la qual cosa l’obliga a renunciar a la celebració. Sumida en la tristesa, els seus companys trobaran la manera d'acompanyar-la.


▪️ Back to my history de l'Escola Piaget (Barcelona). Aventura.  Un grup d’alumnes té les respostes del test de l’examen d’història general, però alguna cosa falla i treuen un zero. Com solucionaran el problema?


▪️ Cineclub del C.E.I.P Serreria, València. Drama. Un cineclub és una associació per a la difusió de la cultura cinematogràfica, que organitza la projecció i el comentari de determinades pel·lícules.


▪️ En silenci de l'Escola la Pau, Sant Sadurní d'Anoia (Barcelona). Drama. Dos joves estudiants pateixen assetjament en el seu dia a dia. La situació és insostenible, però tothom al seu voltant calla, fa silenci. Aquest curtmetratge pretén no deixar indiferent a ningú. És hora de trencar amb aquest silenci, ja n'hi ha prou.Un curt per reflexionar i deixar-se portar.


▪️ L'aigua de l'Escola de Maspujols, Maspujols (Tarragona). Documental. Els infants de l'escola han realitzat el projecte anual de l'aigua. Els alumnes de tercer i quart de primària, com a protagonistes de la producció, han cercat conscienciar a través d'aquesta proposta audiovisual. Malgrat l'edat dels protagonistes, no se'ls escapa la importància d'aquest bé i com conviu amb nosaltres i el nostre entorn.


▪️ Misteri a l'hotel de l'Escola El Cucurull de Roda de Berà (Tarragona). Suspens. El viatge d’un grup d’amics per participar del FIC-CAT es complica quan arriben a l’hotel on s’han d’allotjar.


▪️ No puc més! d el'Escola Mansuet, Collbató (Barcelona). Drama. T’imagines estar atrapat a la teva ment? Sense poder escapar-te dels teus pensaments negatius? Sentir que perds tota l’esperança? Això és el que els hi passa als nostres protagonistes i a molta més gent de la que ens imaginem. Aquest curtmetratge vol donar visibilitat a la importància de cuidar la nostra salut mental.


▪️ Una mentida meravellosa del FEP Sant Josep Oriol, Barcelona. Comèdia. Un grup de nens i nenes de 6è de primària reflexionen sobre la necessitat d’anar al cinema i veure les pel·lícules a les sales i no només a les plataformes o la televisió. En clau de comèdia, l'alumnat posa en valor la feina dels treballadors de les sales de cinema, la importància de l’experiència de veure un film en una sala fosca i en comunitat.


Seleccionats de secundària:


▪️ Atrapada de l'INS Matadepera de Matadepera (Barcelona). Drama. La Sara arriba a un nou institut a on coneixerà el Pol i amb qui començarà una relació de parella. Amb el temps, l'infern de la gelosia, finalment, els portarà a haver d'agafar camins diferents a les seves vides.


▪️ Benvolguda nostàlgia de l'INS Cambrils de Cambrils (Tarragona). Comèdia. La Teresa, ara ja una àvia, recorda a partir de la troballa d'un antic àlbum de fotografies, la història del seu primer amor d'estiu.


▪️ Boicot de FEDAC Cerdanyola de Cerdanyola del Vallès (Barcelona). Suspens. La Carlota, la protagonista de la història, es boicoteja constantment. Llença missatges negatius sobre què menja, com es vesteix, què li agrada... T'has sentit així mai? Serà capaç d'eliminar les veus que es repeteixen al seu cap?


▪️ Encadenats de l'Escola Cooperativa Nou Patufet de Barcelona (Barcelona). Comèdia. Després d’un acte col·lectiu malvat, un grup d’adolescents comença a experimentar un nou sentiment: la culpa.


▪️ Finestra a l'univers de l'Institut Escola Trinitat Nova de Barcelona (Barcelona). Ciència Ficció. Benvinguts a un concurs televisiu molt especial, en el que res és el que sembla. Si parem atenció a les preguntes, descobrirem com és la vida a la terra després del col·lapse ambiental.


▪️ L'amor que som de l'INS Antoni de Martí i Franquès de Tarragona. Drama. Una adolescent a punt de fer disset escriu una carta a si mateixa on reflexiona sobre les lliçons apreses sobre l’amor en totes les seves formes. Contrasta la seva visió infantil amb l’experiència adquirida i es recorda la importància de ser fidel a si mateixa. Al final, conclou que l’amor és la clau per viure plenament i amb autenticitat.


▪️ La festa de l'IES Son Pacs de Palma (Illes Balears). A l'IES Son Pacs, els alumnes de 1r d'ESO descobreixen que el seu estimat professor de Biologia no vindrà a classe perquè té metge. Lluny de deixar passar l'oportunitat, decideixen convertir aquell dia en una autèntica aventura: muntaran la festa més èpica que mai s’ha viscut entre aquelles parets.


▪️ Match de l'INS Castellbisbal de Castellbisbal (Barcelona). Comèdia. La Noa, una noia de 15 anys, descobreix per casualitat que el seu pare està xatejant d'amagat amb una dona al Tinder. Això farà que s'iniciïn un seguit de dubtes, de preguntes i de pors en ella. Després de tot un periple per intentar solucionar-ho i impedir que els seus pares acabin divorciant-se, res serà com ella espera.


▪️ Mira'm als ulls de Creixen Terrassa de Terrassa (Barcelona). Ciència Ficció. En un futur no massa llunyà, dominat per les pantalles, un noi és dels pocs que no vol tenir mòbil i prefereix prendre apunts a mà. Li queda només una amiga, però la pressió del grup la fa canviar de roba i l'acaba enganxant a les pantalles. El noi es queda sol.


▪️ No vull marxar de l'INS de Terrassa de Terrassa (Barcelona). Drama. Una noia veu com la seva vida, tal com l'ha coneguda fins ara, es veu trasbalsada totalment.


▪️ Trencant estereotips de l'INS Euclides de Pineda de Mar (Barcelona). Animació. L'Aida és la directora d'una empresa i ha de rebre aspirants per a una oferta de feina a través d'una entrevista. Mentre espera la clau de la sala d'entrevistes escolta la conversa d'aquests aspirants i això la fa prendre una decisió.



El Jurat de Centres Educatius, format per els estudiants Àlex Muñoz, de l'Ins Baix Penedès, Aitor Moya de l'Ins Mediterrània i Martina Intriago de l'Escola Camo Joliu, serà qui determinarà els guanyadors de cada categoria. El seu veredicte es donarà a conèixer durant la gala de cloenda, el dissabte 7 de juny al Teatre del Casino Municipal de Roda de Berà


El premi a la Millor Producció de Primària rebrà un trofeu i 300 euros; el premi a la Millor Producció de Secundària rebrà un trofeu i 300 euros. A més, tots els treballs opten als premis del públic, tant presencial com online. En aquest cas, el premi serà un trofeu FIC-CAT. Els curtmetratges provinents de les Comarques Tarragonines i les Terres de l'Ebre tenen, també, l'opció de guanyar el Premi a la Millor producció Comarques Tarragonines. 


Comparteix: