Els Premis Gaudí premien el cinema català
Els Premis Gaudí premien el cinema català
Els Premis Gaudí premien el cinema català
23/01/2023

La Sala Oval del Museu d’Art de Catalunya (MNAC) va acollir diumenge al vespre la XV edició dels Premis Gaudí, organitzats per l’Acadèmia del Cinema Català


Un any més, el FIC-CAT hi va ser present representat pels seus directors Cris Gambín i Toni Pinel, i pels membres del comitè Antonio Barrero i Pilar Franquet. Durant la gala, els membres del FIC-CAT van començar a fer contactes de cara a la propera edició. 


La cerimònia va estar marcada per la mort d’Agustí Villaronga, director, guionista i actor mallorquí, qui va morir el mateix diumenge. L’actriu Llum Barrera, presentadora de l’acte, va recordar al malaurat Villaronga a l’inici de la presentació i durant la gala se’l va recordar en diverses ocasions, en discursos de les premiades i de la presidenta de l’Acadèmia, Judith Colell, qui mantenia una bona amistat amb Villaronga. Colell va demanar ‘que aquesta gala estigués dedicada a ell allá on sigui. Que tota la família del cinema català que som aquí l’homenatgem’.


L’acte pretenia donar protagonisme a la música, i per aquest motiu va comptar amb l’orquestra simfònica Franz Schubert Filharmonia, formada per joves i dirigida per Tomàs Grau, la qual va interpretar en directe bandes sonores. 


Jaume Figueras, referent de la crònica i la divulgació cinematogràfica, va rebre el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2023. L’hi va entregar la periodista Ana García-Siñeriz, amb qui va compartir les retransmissions de les gales dels Oscar.


Cal destacar que per tercera vegada els Premis Gaudí van comptar amb unes nominacions amb més dones que homes (un 53%) aspirants a premi. 

Els Premis Gaudí volen reconèixer les millors pel·lícules de l’any 2022, i compten amb un total de 27 guardons, comptant el Premi Especial del Públic que es va lliurar des de la Sala Mozart de Calella,  el cinema en actiu més antic de Catalunya, i el Gaudí d’Honor.Obres en català guardonades 


Millor pel·lícula: Alcarràs, de Carla Simón.

Millor pel·lícula documental: El sostre groc, d’Isabel Coixet.

Millor pel·lícula d’animació: Tadeu Jones 3. La taula maragda. D’Enrique Gato. 

Millor direcció: Carla Simón, per Alcarràs

Millor direcció novella: Mikel Gurrea, per Suro.

Millor guió original: Carla Simón i Arnau Vilaró, per Alcarràs

Millor protagonista femenina: Vicky Luengo, per Suro.

Millor protagonista masculí: Pol López, per Suro. 

Millor direcció de producció: Elisa Sirvent, per Alcarràs. 

Millor pel·lícula per a televisió: Sis nits d’agost, de Ventura Durall. 

Premi especial del públic: Alcarràs, de Carla Simón. 


La gran triomfadora de la nit va ser Alcarràs, de Carla Simón, que va rebre cinc guardons de les principals categories. Alcarràs es va projectar al FIC-CAT 2022 fora de competició. També destacar les guardonades ‘Suro’, de Mikel Gurrea, i el documental ‘El sostre groc’, d’Isabel Coixet.


Més informació: Acadèmia del Cinema Català

Comparteix: