El FIC-CAT posa fi a la 16a edició amb una lluïda Gala de cloenda
El FIC-CAT posa fi a la 16a edició amb una lluïda Gala de cloenda
El FIC-CAT posa fi a la 16a edició amb una lluïda Gala de cloenda
09/06/2024

 • Crònica SIENA • 


La 16a edició del Festival Internacional de Cinema en Català ha abaixat el teló després de 8 dies intensos de projeccions, activitats paral·leles, festa, lliuraments de premis i convidats especials.


Enguany, més de 8.500 espectadors han estat presents en les projeccions del Teatre del Casino Municipal de Roda de Berà i uns 14.000 constitueixen la xifra del públic en línia que ha visionat produccions a través de la plataforma 3Cat. En total, més de 22.500 persones han gaudit del cinema en català del FIC-CAT 2024.


Des de ben aviat van començar a desfilar per la catifa vermella molts professionals del món audiovisual i autoritats del territori, com ara el delegat territorial del Govern a Tarragona Àngel Xifré, l’alcalde de Roda de Berà Pere Virgili i regidores i regidors de l’Ajuntament rodenc. També hi van ser presents representants institucionals com Carme Ferrer, diputada delegada de Transició Ecològica, Francisco José Vargas, director de l'Àrea Audiovisual de l'ICEC i Laia Aubia, directora de l'Acadèmia del Cinema Català.


També van pasar per la catifa i van participar de la cloenda -des de la platea i des de l'escenari- els diferents Jurats de l’edició d’enguany, encarregats de premiar la major part de les categories del certamen: l’actor Adrià Collado, l'actriu Elisabet Terri, el productor, guionista i director David Ciurana, el director i guionista José Luis Montesinos i l'escriptora i directora del Festival Creixell.Crims Raquel Gámez, que conformaven el Jurat de la Selecció Oficial; l'actriu Laura Pau, el creador de contingut cinèfil Pol Bassó i la directora Èlia Lorente, membres del Jurat Jove 48 Hores; i els estudiants Clàudia Domínguez, Liam Serrano i Clàudia Vidal, que integraven el Jurat de Centres Educatius. 

La Gala de cloenda va estar conduïda pel guionista i director Pau Escribano i l'actriu Ann Perelló, que van aportar molts moments divertits i reivindicatius a la cerimònia, amb un guió molt ben trabat i un ritme força àgil. La demanda de més cinema en català va ser un clam constant, tant per part dels presentadors com dels participants que van pujar a l'escenari a recollir el premi.


La vetllada va ser retransmesa en directe a través de la plataforma de reproducció en línia gratuïta La Xarxa+, mitjà oficial del Festival des de la passada edició.
Antonio Barrero, president de l'Associació FIC-CAT, va ser l'encarregat de lliurar el Premi Montserrat Carulla a Isona Passola, directora de cinema, fundadora de Massa d'Or Produccions, Presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català del 2013 al 2021, impulsora de l'obertura de l'Espai Texas i actual Presidenta de l'Ateneu Barcelonès. Barrero li va lliurar el trofeu destacant “la seva destacada filmografia, el seu compromís amb la llengua, la cultura i el país i, sobretot, per ser una dona referent de la nostra indústria cinematogràfica”. Ella el va rebre agraïda i va manifestar que “tenir aquest premi que du el nom d'aquesta gran professional és un orgull, perquè la Montserrat va tenir una gran implicació col·lectiva; penso que la força que té un mitjà com el nostre -que arriba a tot arreu- ens obliga a tenir un sentit col·lectiu, i això vol dir fer amb naturalitat el cinema en català, rodar-lo, produïr-lo, exhibir-lo...”.

El Premi del concurs Jove 48 Hores va ser atorgat a La caça, de Natàlia Celma i Guillem De La Guardia. El premi el van lliurar els integrants del Jurat Jove 48 Hores.


El Premi a la millor producció d'un Centre Educatiu de primària va ser per a La sardana, de l’alumnat de l’Escola de Maspujols (Baix Camp). El Jurat dels Centres Educatius va lliurar el guardó a les representants del centre escolar.


El Premi a la millor producció d'un Centre Educatiu de secundària se'l va emportar Bulos, de l’alumnat de 3r d’ESO de l’Institut de Castellbisbal. El premi va ser entregat pel Jurat dels Centres Educatius als responsables del curtmetratge.


El Premi al millor videoclip el va guanyar Com està el pati (Oques Grasses) de Pere Sala, produït per Play Your Brand. Elisabet Terri, integrant del Jurat de la Selecció Oficial, va ser l’encarregada de lliurar el guardó.


El Premi a la millor producció de les comarques tarragonines va ser atorgat al documental Castelleres, toçudament alçades, de la directora tarragonina Maria Roig, produït per Abacus. El premi el va lliurar Raquel Gámez, membre del Jurat de la Selecció Oficial.


El Jurat va decidir atorgar una menció especial al curtmetratge Welcome Tahiya de Marta Bayarri, produït per Momotrup Films. Va entregar el premi David Ciurana, membre del Jurat de la Selecció Oficial.


El Premi al millor curtmetratge es va concedir a L'aliat de Guillem Marí, produït per ESCAC Films. El guardó també el va donar David Ciurana, integrant del Jurat.


El Premi al millor documental va recaure sobre Sau: la memòria submergida, dirigit per Ot Burgaya, i produït per 9 TV i La Xarxa Comunicació Local. El premi el va fer a mans José Luis Montesinos, membre del Jurat de la Selecció Oficial.


El Premi al millor llargmetratge va ser adjudicat a Escanyapobres d'Ibai Abad, film produït per Abacus, Mayo Films i Nakamura Films amb la participació de 3Cat i À Punt Mèdia. El guardó va ser lliurat per Adrià Collado, integrant del Jurat de la Selecció Oficial.


El Premi del Públic en línia va ser per a la producció de Centres Educatius de primària La sardana, el documental de l’alumnat de l’Escola de Maspujols. Aquesta ha estat la producció que ha obtingut més visualitzacions a través de la plataforma 3Cat; més de 2.000. El guardó l’ha lliurat Laia Aubia, directora de l'Acadèmia del Cinema Català. 


El Premi del Públic presencial l'ha guanyat Casa en flames, el llargmetratge de Dani de la Orden produït Sábado Películas i Playtime Movies en coproducció amb 3Cat, Atresmedia i Elio Films. El premi el van entregar Guillem Jurado i Clàudia Rosa, menbres del Comitè Jove del Festival. Cris Gambín i Toni Pinel, codirectors del FIC-CAT van acomiadar aquesta 16a edició, tot agraint la gran feinada altruïsta i desinteressada que fa el Comitè organitzador i el grup de voluntaris i voluntàries, així com “el suport de patrocinadors, col·laboradors, empreses i institucions que ens recolzen. Sense uns i altres tot això no seria possible” -van concloure.


La gran Festa del Cinema en Català va finalitzar a la plaça dels Pins amb un refrigeri obert a tohom i l'animada música del DJ Quiles. Es va fer un brindis col·lectiu per celebrar els premis, per l'èxit d'aquesta edició i per una llarga vida del Festival. El siena és un color situat entre l'ocre fosc i el terrós obscur; també és pigment d'argila vermellosa que conté òxids de ferro i de manganès, talment com el trofeu del FIC-CAT que ahir es van endur els guanyados i guanyadores de les diferents modalitats, i que està elaborat artesanalment -peça a peça- amb argiles terroses i pigmentades del Camp de Tarragona.


Fotos de Laia Roca.

Consulta la galeria d'imatges aquí.Comparteix: