Reivindicació i record a Guillem Agulló al FIC-CAT 2021
Reivindicació i record a Guillem Agulló al FIC-CAT 2021
Reivindicació i record a Guillem Agulló al FIC-CAT 2021
11/06/2021

Dijous 10 de juny, ha esdevingut una jornada reivindicativa amb la projecció de dues produccions amb una temàtica en comú: l’assassinat de Guillem Agulló a mans d’un grup d'extrema dreta. 


El cantautor Feliu Ventura ha iniciat l’acte amb cançons dedicades a Agulló. El seu assassinat va marcar Ventura, qui també és valencià i de la mateixa generació que el Guillem. El darrer somriure, No sé què sent i Soledat han estat les peces que el cantautor ha ofert al públic.


A continuació, la periodista Núria Cadenes, que ha conduït l’acte, ha explicat com era el jove Guillem Agulló i ha recordat els fets del 1993. Cadenes ha qualificat aquests com una història d’impunitat però també de resiliència col·lectiva i resistència contra la tergiversació i l’oblit. La periodista ha destacat el paper de l’art i la cultura en l’homenatge facilitant el record perpetu i la memòria arreu. 


A continuació, ha donat pas a la presentació del curtmetratge d’ESCAC Films NI OBLIT NI PERDÓ. El director Jordi Boquet, la cap de producció Anna Moragriega i l’actriu Raquel Ferri, han presentat el curt seleccionat al festival. 


El curtmetratge ens situa a València l’any 2003 quan la Betlem torna a casa per passar uns dies amb la seva família al poble que l’ha vist créixer. Però aquest poble amaga un caràcter trist que, per més que ella vulgui evitar, sempre acaba retornant per recordar-li que hi ha coses que mai es podran oblidar. I que tampoc es podran perdonar.


Ni oblit ni perdó està disponible per la seva visualització online a les plataformes TV3 a la carta i FILMIN.


Tot seguit, ha tingut lloc la presentació de la producció de Lastor Media, Som Batabat Produccions, Suica Films, TV3, À Punt Mèdia i IB3 LA MORT DE GUILLEM. Carlos Marquès-Marcet ha tornat al FIC-CAT dirigint aquest drama històric, acompanyat del productor Tono Folguera, la productora de TV3 Esther Dueñas i els actors protagonistes Pablo Molinero i Glòria March.


El llargmetratge ens trasllada a l'11 d'abril de 1993 quan Guillem Agulló, un noi de divuit anys, antifeixista i nacionalista, és assassinat d'una punyalada al cor per un grup d'extrema dreta. Destrossats, Guillem i Carme, els seus pares, lluitaran perquè no es tergiversi la mort del seu fill, perquè no la considerin una mera baralla entre bandes i es converteixi en una icona de violència feixista. El camí, ple d'entrebancs, amenaces i guerra bruta mediàtica, estarà a punt d'ensorrar la família.


La mort de Guillem està disponible per la seva visualització online a la plataforma FILMIN.


En finalitzar les projeccions d’ambdós produccions, va tenir lloc un col·loqui final amb el públic assistent.


Totes les imatges del dijous 10 d'abril a: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4385458131488898&type=3

Comparteix: